9 okt

Et arbejdesfællesskab

image

Vi har netop taget hul på et nyt “fællesskab” sammen med en gruppe venner og bekendte. Ideen er tyvstjålet og skal afprøves, fordi den er så god. Vi er fem familier, som alle har lidt mere jord eller hus, end vi egentlig kan overskue. Derudover har vi alle små børn, og kunne derfor alle godt bruge lidt hjælp til det praktiske. Vi har derfor valgt at gå sammen i et arbejdsfælles-skab. Vi har afsat fem lørdage om året udenom vintermåned-erne. En lørdag til hver familie. Det kunne godt være mere, men dette er til en start

 

Vi mødes fra morgenstunden, og alle er forberedt på, hvad arbejdet ca. skal bestå af. Værtsfamilien har inden dagen givet lidt informationer om, hvad man kan vente sig af udfordringer, og hvad der evt. skal medbringes af værktøj. Værtsfamilien har udover materialer, også købt ind til mad, så der er nogle solide måltider til det arbejdende folk.

Når vi mødes er det bare om at komme i gang. Hvad skal der ske? Og, hvem skal gøre hvad?

Der skal rykkes på gøremålene, men også tænkes på børnene, maden osv.

image

Vi har netop “overstået” en lørdag. Der skulle laves et loft i et køkkenalrum og vi måtte tage stilling til, hvem der rent faktisk havde indsigt i den slags håndværk. Sæt igang!

Et køkken- og børne hold har i den grad også travlt. Vi har børn i alderen 10 måneder til 9 år, så helt selvkørende er de ikke. Og når vi samtidig sætter pris på et godt frokostmåltid, ja så er der ligeledes travlhed i køkkenet.

Det er en dag, hvor praktiske gøremål står højt på prioriterings-listen, men det er også en dag, hvor fællesskab og solidaritet overskygger næsten alt. Alle skal hygge sig, også selvom dagens dont består af havearbejde, brændekløvning, byggeri, æbleplukning eller andet. Man yder så godt man kan, men det skal være ok at gå til og fra sine børn, drikke en kop kaffe, sludre og pille en bussemand. Og når tjansen er træls, så tænk på, at det du giver, kommer igen på en lørdag, før du aner det!

Frokosten indtages, der arbejdes, børnene leger og inden vi ser os om er dagen ved at være omme. Børnene er trætte og arbejdsdagen rundes af med et godt måltid.

Et loft er blevet sat op hos værtsfamilien, børnene har leget, fællesskabet overlevede, og vi er snart klar til en ny arbejdslørdag hos en ny værtsfamilie.

image

6 meninger om “Et arbejdesfællesskab

 1. Sikke en fantastisk idé. Den må vi se om vi kan kopiere –

  Vi skal forøvrigt til Bornholm i starten af november. Kender du et hyggeligt B&B i Rønne, Nylars Aakirkeby eller Nexø?

  Hilsner fra vest
  Finn

  1. Hej Finn
   Faktisk kender jeg meget lidt til BB her på øen. Venner og familie har altid lejet sommerhuse eller boet hos os. Men der skulle da være noget at finde. Rigtig god tur til vores magiske ø. Kh mette

  1. Hej Signe
   Ideen er taget fra nogle vennepar vi har mødt, da vi flyttede her til Bornholm. De har vel haft deres arbejdsfællesskab i fem års tid. Men jeg ved ikke om de har set el. hørt om det fra andre.
   KH Mette

 2. Hold op hvor er det bare en super god idé! Jeg har selv lige taget min første spæde skridt mod måske en dag at flytte til Bornholm, ved at få en tre måneders virksomhedspraktik herovre, og bor altså nu i mine forældres sommerhus i Bodilsker for en stund. Din blog har været en stor inspiration for mig og jeg glæder mig til at følge med når foråret for alvor sætter gang i knopper og spirrer, og se hvad du finder på i køkkenhaven i år. Smart idé med din flytbare hønsegård!
  Mange hilsener Michelle

  1. Tak Michelle. Og endnu engang velkommen (i sommerhuset)
   Og mange tak for de pæne ord.
   Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *