27 aug

Endnu en friskole i Udkantsdanmark.

image I august måned 2015, er der i Danmark åbnet 21 nye fri- og privatskoler. Hovedparten af disse nye skoler skabes ikke på baggrund af forældrenes utilfredshed med folkeskolen. Skolernes startes, fordi den lille lokale folkeskole lukker.
Vi var netop i den situation, at den folkeskole, hvor vores søn gik, skulle lukke. På Bornholm var det endnu engang blevet besluttet at lukke tre små skoler. Endnu engang, skriver jeg, for skolelukninger er altså noget der har forbandet Bornholm over de sidste 20 år!!
Vores dreng havde de første skoleår seks kilometer til nærmeste folkeskole, og nu skulle han have 15 km. For os var grænsen nået, og til vores fordel, var det også fuldstændig uacceptabelt for befolkningen i den lille by, som fra den ene dag til den anden skulle miste en, endda yderst velfungerende, folkeskole. Engagerede og dygtige folk nægtede at lade sig tryne og satte sig sammen for at skabe en “ny” skole i den “gamle” skole.

image

At starte en friskole, er ikke noget man lige gør fra den ene dag til den anden. Arbejdsgruppen satte sig faktisk sammen for to år siden, da pilen pegede i den forkerte retning. Allerede dengang lavede de det indledende arbejde, som bl.a. indbefattede en undersøgelse af, hvorvidt der overhovedet ville være elever nok til en friskole. Men først da skolen fik det endelig dødsstød, gik det helt store arbejde i gang. Det har krævet hundredevis af timer for den frivillige arbejdsgruppe (senere bestyrelse), men også en enorm opbakning fra byens borgere, forretningsdrivende og foreninger. Det har været muligt at købe “Friskole Aktier” og flere erhvervsfolk og private har givet meget store donationer.

Mange praktiske forhold skulle også gå op i en højere enhed. F.eks. ville Friskolen meget gerne købe den gamle skolebygning. Ville prisen i så fald være til at betale? osv.

På ganske få måneder blev en Friskole skabt. Inspektøren, pedelen, lærerne og pædagogerne blev ansat og eleverne tilmeldt. Der var mange lærere og pædagoger, som ønskede at være en del af skolen og bestyrelsen kunne simpelthen vælge og vrage ved ansættelserne. Eleverne strømmede til, og det var ved skolestart simpelthen muligt at tælle flere elever, end da skolen i juni lukkede.

Jeg havde aldrig forestillet mig eller planlagt, at mine børn skulle gå på Friskole og jeg har altid sat pris på Folkeskolen, men jeg må indrømme, at jeg er imponeret over, hvad byen her har formået at sætte i gang. Tænk, hvad mennesker med sammenhold, engagement og stædighed kan skabe, når de virkelig vil! Vi taler her om en lillebitte by på 1000 indbyggere!!!! Tjek linket og du vil se, at jeg har skrevet om:

Svaneke Friskole

21 andre steder i landet er der åbnet nye små skoler. De fleste ligger, hvor politikerne centraliserer i en uendelighed, men hvor borgerne er mere engageret end nogensinde før.

image

2 meninger om “Endnu en friskole i Udkantsdanmark.

  1. Det er virkelig flot. Tør slet ikke tænke på, hvor mange frivillige timer det har kostet, at stable en friskole på benene. God vind med skolen.

    1. Finn, jeg ved heller ikke det præcise tal, men jeg ved at de alle har fuldtidsarbejde ved siden af….. Men hele byen blev ligesom høje af engagementet. Desuden var der også energi i vreden over lukningen.
      Hilsner Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *