9 aug

Dybbøl Banke

dybbøl

Min sommerferie byder altid på ture til Jylland. Jeg er af naturlige årsager ofte i Kolding, hvor mine forældre stadig bor i mit barndomshjem, men på en blæsende dag tog vi en tur sydpå til grænselandet. Jeg har længe gerne ville på Dybbøl Banke museet, som jeg har hørt meget positivt om. Tilmed har jeg også læst “Slagtebænk Dybbøl” for år tilbage og undervist i 1864-krigen i folkeskolen. Det var på tide, at jeg kom afsted til stedet, hvor så mange unge mænd mistede livet, og så meget dansk jord og dansk “selvforståelse” kom på tyske hænder.

Vi blev dog først nødt til at stoppe i den lille smukke by Broager. De har nemlig den smukkeste kirke med tvillingetårne. Der er ingen tvivl om, at kirken havde (har) stor betydning, som den rejser sig stort og smukt lige midt i byen. Kristendommens indflydelse er indiskutabel, når man kører rundt i Danmark. Kirken ligger som regel altid på på det højeste sted og danner en smuk ramme for enhver landsby.

IMG_3117

I Broager er der både tysk- og dansk talende beboere, hvilket afspejler sig i børnehaver for begge sprog. Det fungerer tilsyneladende fint side om side – tankevækkende, synes jeg.

Broager har også lige gjort sig positivt opmærksom, da der skal oprettes en “økolandsby” netop der. Lyder det spændende, så tjek linket her:

Øko-landsby i Broager

Der var ingen tvivl om, at vi var kommet til en banke (bakke), da vi parkerede. Det blæste enormt. Jeg har nok en meget god indlevelsesevne og jeg kan udmærket forestille mig, hvordan det har været at ligge i dagevis/ugevis/månedsvis i en skyttegrav i frost/slud/regn og i konstant mentalt- og fysisk beredskab. Det har været RÆDSELSFULDT!!!! Soldaterne havde nok ikke overskud til at se, hvor smukt der egentlig er heroppe fra toppen af bakken. I alle retninger er der udsigt, til marker, mølle, fjord og Sønderborg.

Når jeg kommer med børn til museer, elsker jeg når der er aktiviteter. Der skaber liv og god indlevelse for børnene, at de kan pille, “prøve” og i det hele taget få diverse sanseoplevelser. Det er de danske museer blevet meget bedre til siden jeg var barn- og det uden, at det bliver ren tivoli, som det aldrig må gå hen og blive.

Jeg kunne måske godt bruge lidt mere oplysning om det krigen førte med sig. Om det mistede land, den mistede befolkning og, og hvad en krig gør ved et land/en landsdel. Jeg ved, at netop denne krig lagde sig som en dyne af sorg over Sønderjylland.

IMG_3136

PicFrame-4

 

Gudskelov kom noget af det tabte land tilbage i 1920, eftersom Tyskland havde tabt 1. verdenskrig. Sønderjylland har bare været mere udsat, når det kommer til krig mod tyskerne, men det kan man ikke mærke idag. Sønderjylland er et skønt og smukt sted, og jeg kan anbefale at køre en tur over Banken.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *