25 nov

Et andet liv i Udkantsdanmark

rikke og rasmus

Jeg bliver meget ofte konfronteret med kommentaren om, at jeg jo sagtens kan sige: Flyt-til-Udkantsdanmark, men at arbejdet ikke hænger på træerne i den del af Danmark, så ideen/drømmen er umulig at realisere. Det er rigtigt, at der er meget arbejdsløshed, men her kommer historien om, at der også er andre muligheder, hvis man virkelig vil det.

Rikke og Rasmus Brandt er eksemplet på, at livet kan leves fuldt ud i Udkantsdanmark. De lever det på én indkomst og har gjort det i mange år.

Rikke på 36 år og Rasmus på 39 år bor med deres tre børn i Ølene på Bornholm. De bor på Lausgård, som består af ca.190 m2 bolig og tilsvarende størrelse sidebygning. Til gården hører 1,7 hektar jord, som primært er brakmark og skov.

Hvordan kan det lade sig gøre, tænkte jeg, og har derfor tilladt mig at spørge ind til økonomien og livsstilen.

I ni år gik Rikke hjemme, mens Rasmus arbejdede som pædagog i en naturbørnehave, men for ca. et halvt år siden byttede de roller, og nu er det Rasmus, som er hjemmegående, mens Rikke arbejder på fuld tid. Børnene er nu ni, syv og fem år gamle, og det er derfor kun den yngste, Oscar, som fast går hjemme hos far. De to store, Ivalu og Emil, kommer direkte hjem efter skole.

Rikke arbejder som handicaphjælper. Hun pendler til Kbh, hvor hun så vidt muligt tager 72 timers vagter, hvilket gør, at hun er hjemmefra ca. to gange om måneden.

At der kun er en i hjemmet som arbejder, er et yderst bevidst valg, og handler ikke om arbejdsløshed eller evt. sygdom. Det handler om at skabe et roligt og afbalanceret familieliv. Et valg, som tydeligt viser sig i nærvær og tid. Der er tid hos Rasmus og Rikke. Tid til børnene, tid til hinanden, tid til hus, dyr, hobby og have.

Jeg kommer ofte i Rikke og Rasmus’ hjem og der er intet religiøst over deres liv. Det er ikke et opreklameret nærvær, hvor andre næsten føler sig ekskluderet. Der er bare smil og overskud, udover at de selvfølgelig, som alle andre, også bøvler med alverdens udfordringer ved at være menneske.

Det virker næsten for godt til at være sandt, men når jeg kritisk spørger til manglende karriere og penge, hverken provokerer det, eller giver anledning til suk. De mangler ikke noget!

Ambitioner i et arbejdsliv, er ikke udelukket eller aflyst. Det kan komme senere, men et arbejde er ikke identitetskabende for Rikke og Rasmus.

Der er tilsyneladende råd til det gode liv på trods af kun én indkomst, men hvordan? Rikke og Rasmus købte gården i 2003. Den var billig og trængte til en kærlig hånd. De har i den grad revet ned og bygget op, men da de begge er mere end almindelige ”handy”, så har de gjort det meste selv over lang tid, og de er stadig i gang.

Rikke og Rasmus er født og opvokset på Bornholm og de har familie og et stort netværk på øen, så der er altid hjælp og rådgivning at hente. Der arves og gives meget i kredsen af venner og familie. Børnene kom til fra 2005 og da Rikke eller Rasmus har været derhjemme, er institutionspladser blevet sparet.

Husets varmekilde er kornfyr og brændeovn (med eget brænde naturligvis), mens elregningen ’betales’ med solenergi.

Over tid er haven også taget i brug og nu giver den grøntsager, frugter og bær langt ind i vinteren. Ca. 20 høns giver også æg og lidt kød, mens to sæsongrise (født vinter slagtet til efterår) i den grad giver kød til husholdningen.

I det hele taget er mad et vigtigt element i familiens liv. At der er tid til at lave mad med gode råvarer (helst egne), hver dag, er en stor prioritering. De bruger ikke penge på at spise ude, men en stor del af månedlige budget går til indkøb af gode økologiske produkter. Måltiderne og maden er en værdi i sig selv for familien.

Men hvad med rejser og materielt forbrug? Familien rejser. Måske ikke så meget som andre familier, og skiferier er f.eks. ikke en prioritet p.t. Men de kører gerne nordpå i Europa i deres folkevognsrugbrød. Der spares også sammen til den helt store østentur med rygsæk. Det skal nok blive til noget om et par år. Den slags drømme HAR ben at gå på, de realiseres bare langsommere og der tages ikke lån i banken.

Det er en prioritering at leve på EN indkomst og der skal tænkes over valg og fravalg, men det KAN lade sig gøre uden at gå på kompromis med ’det gode familieliv’.

rikke rasmus

 

3 meninger om “Et andet liv i Udkantsdanmark

 1. Fin artikel, hvor det fint illustreres, hvor ukompliceret det er at skifte gear i disse konkurrencestats-tider.

  Jeg bor selv i en landsby i Himmerland nu på tiende år efter tolv år i Århus. Huset på 130m2 med 2048m2 grund blev købt til 400.000dkr, så der var luft i økonomien til at bygge stort havehus, omlægge til grøn energi (som tjener sig selv ind, hvis huset opvarmes med dyr olie) og en delvis renovering/modernisering af et ellers sundt og simpelt hus.

  Efter min mening er det nogle ret simple regler man skal følge, for at opleve glæden og fordelene på landet.
  1) Hav kun et realkreditlån, spar op til resten.
  2) 1 bil pr. fuldtidsjob er nok desværre nødvendigt for de fleste.
  3) Varme til ældre huse gøres billigst med biobrændsel (der er mange muligheder – synes egentlig du burde lave en artikel om energi (strøm, varme) alene, da det er så væsentlig en del af at bo uden for fjernvarmezonerne)
  4) Delvis selvforsyning er lærerigt, sjovt og besparende – men der skal megen jord og en stor indsats til for at blive næsten 100% selvforsynende. Nogen vil finde det bedre at have et lønnet arbejde og betale for maden istedet.
  5) Engagement i landsbyfællesskabet er fantastisk, sjovt og givende, men man skal ikke gøre vold på sig selv for at passe ind.

  1. Tak Frank. Fordi du læser med og for dine gode ideer. Og ja, du har ret. Et indlæg om energi er på sin plads.

   1. Fedt 🙂 – jeg bistår gerne med den viden, jeg har erhvervet mig gennem egen omlægning til pillefyr/solvarme/solceller fra en udtjent oliefyrende salamanderkedel. Vores udgifter til strøm og varme er faldet med knap 30.000,- årligt og vi ser på en tilbagebetalingstid på 7,5 år.

    Men det er de individuelle forhold, som afgør, hvad der er smartest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *