21 okt

Den store have i Udkantsdanmark

image

(Vi har maaaaange æbler igen i år. Der bliver lavet saft, kager, salater, mos osv….. Resten køres til det lokale asylcenter.)

En af de største glæder ved at flytte til Udkantsdanmark, har for mig været at få en STOR have. Med andre ord, så var det HER, vi havde råd til den store have. Ikke sådan et lille frimærke som klistrer sig op af naboens, men sådan en, hvor man har “hemmelige” og ukendte områder. Områder, hvor pindsvinet kan tage sin vinterlur og steder, hvor børnene kan lave huler. Jeg er vild med de der inddelinger; et sted til bærbuskene, til frugttræerne, til dyrerne, til børnene, til grøntsagerne osv.

Nu er det oktober og haven kan stadig nydes. Især nyder jeg stadig at høste grøntsagerne. Rodfrugterne har det bedst i jorden indtil frosten kommer, og vores porrer og grønkål bliver kun bedre af at stå i frosten.

blog

(Lidt syltede grønsager bliver det også til)

Da jeg var yngre ville jeg have svoret på, at det med have aldrig ville blive mig. At hente sin mad i supermarkedet var absolut lige så logisk, som selv at hente den i haven. Og at sidde i byens parker var lige så skønt, som at sidde i sin egen have. Livet har lært mig, at alt har sin tid, og for mig er det altså nu tid til noget andet!

Nu giver det bl.a. meget mening og respekt for processerne at dyrke “maden” selv. Selvforsyning med grøntsager er både mere tidskrævende og omfattende, end jeg havde forventet. Jeg bukker og skraber for tidligere tiders landfolk, som dyrkede næsten alt selv.

Mange vil nok nyde det med høsten mest. Jeg er dog ret vild med alle processerne og nyder egentlig også lugning og vanding. Jeg går der og nusser…. Passer hver en spire, som var det et lille barn. Jeg bliver nærmest småfornærmet og ærgerlig når noget går ud, eller ikke bliver som forventet.

I haven er det årstiderne og vejret der bestemmer, hvad der skal gøres og hvornår. Indimellem høst, går jeg nu og ‘putter’ haven. Der gøres klar til vinterpause og lukkes ned. Jeg kan ikke længere tilbringe aftenener i haven pga. mørket og jeg gider altså heller ikke, når vælter ned med vand. Hver sin årstid fortæller, hvad der skal gøres. Det er en meningsfuld cyklus, som starter forfra hvert forår.

Snart er det tid til “indoor gardening” og i et par måneder ligger haven i dvale.

En stor have i Udkantsdanmark kan ABSOLUT anbefales for krop og og især sjæl.

image

2 meninger om “Den store have i Udkantsdanmark

  1. Hej Mette!
    Ved et tilfælde – fordi jeg googlede på udkantsdanmark – poppede din herlige blog op! Sjovt nok at se, at der er andre der begejstret omtaler dele af den såkaldt rådne banan som Danmarks dejligste!! Udkanten rules – og i aften tager jeg frivilligt til Limfjordsøen Fur, for at høre hvad en folketingspolitiker siger om netop vores fælles hjertebarn: Udfordringerne ved at bo og arbejde/drive virksomhed i et lille samfund!
    Tak fordi du er så positiv! Det smitter!
    mvh
    Marianne Jørgensen (tidligere lærer, nu Bondekone, klummeskribent, forfatter og foredragsholder)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *