7 okt

Oprør fra Udkanten.

image

Oprør fra udkanten’ er navnet på et fantastisk initiativ. En bevægelse som har fået nok!!!! Nu skal der gøres noget for- og af Udkantsdanmark. Der skal et Oprør til, ellers fortsætter det som de seneste 100 år; Landet affolkes og alle klumper sig sammen i storbyerne. Viggo Mortensen og Finn Slumstrup er mændene bag ‘Oprør fra udkanten’. De har hjemmesiden www.oprørfraudkanten.dk, hvor de blogger og debatterer. De er begge bosiddende på Ærø, og det var også her de inviterede til konference d. 27 sep. Udover at helt ‘almindelige’ mennesker kunne deltage, var der også indbudt meningsdannere med særlig interesse og kendskab til udkanten. Blandt gæsterne var bla. sociolog Henrik Dahl og lektor (og regionsforsker) Lise Lyck. Der var oplæg og tid til debat.

Jeg ville godt have været med, men det var ikke muligt med en tur til Ærø i denne omgang. Heldigvis kom der et manifest ud og det har jeg læst. Jeg skriver herunder punkterne i tilfældig rækkefølge.

Der var enighed om, at der bla. skal kæmpes for at Udkantsdanmark får en større plads i Christiansborg’s bevidsthed. I stedet for at Udkantskommunerne kæmper alene, skal de slå sig sammen, da problematikkerne er de samme. Drag sammen til indenrigsministeriet- og gerne med det lokale erhvervsliv.

Infrastrukturen og den offentlige transport skal forbedres. F.eks. skal transport til vands økonomisk ligestilles med transport til lands.

Skole og uddannelse skal være i rimelig afstand.

Sundhedsbehandling skal være i rimelig afstand.

Ordentlig fungerende internet i hele landet

Planloven skal lempes og kommunerne skal have større handlefrihed.

Udligningsordningen kommunerne imellem skal revideres.

Lige så vigtigt er det, at Udkantsdanmark ikke forfalder til selvmedlidenhed og tænker, at ingen ser og hører os.

Vi skal selv tage teten, selv give pressen de gode historier. Få fortalt resten af Danmark at Udkanten ikke kun er skøn sommeren over, men at vi hele året har liv og sammenhold herude.

Manifestet skal ikke bare stå og blafre. Der skal handles på det, og det her nedefra, fra folket i Udkantsdanmark.

Initiativet kaldes også ‘Mulighedernes land’ og alle tankerne udkommer også i bogform med selvsamme titel i slutningen af marts 15.

Jeg håber virkelig, at denne konference har vækket ministeren for by og landdistrikter Carsten Hansen. Det lader til at han sover en dyb søvn i gemakkerne på Christianborg….. Jeg hører ham i hvert fald sjældent udtale sig om håb og forbedringer for Udkantsdanmark.

Jeg glæder mig meget til at se, hvad oprøret fører med sig. Og jeg glæder mig faktisk over, at jeg allerede gør præcis, hvad de siger vi skal; Jeg fortæller den positive historie her på bloggen.

Og igen. Tak til Viggo Mortensen og Finn Slumstrup for initiativet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *