19 maj

Mulighed for have.

image
I udkantsdanmark er der, pga. bla. udbud og efterspørgsel, mulighed for at få en dejlig have. For mange vil det ovenikøbet være muligt at få en STOR have. Og med det mener jeg selvfølgelig; At købe eller leje et hus med have. (Det med køb af hus, vil der senere komme flere indlæg om)
Min familie og jeg har have for at kunne nyde udelivet under helt private former. Det er fantastisk, at have sit helt eget stykke jord lige udenfor døren.
Det er skønt at se haven forandre sig med årstiderne og opleve, hvordan dyrerne og børnene bruger haven. Den lægger op til bevægelse, leg og nydelse for hele familien. Mulighederne er uendelige, den kan tilpasses nøjagtig til dine og/eller familiens behov. Din have er et sted, hvor du kan gøre lige, hvad der passer dig.
(Er det køkkenhave/urtehave/kålgaard som har din interesse, så læs med når der senere kommer specifikke indlæg derom)
Næsten alle synes, at en have er dejlig på en varm sommerdag, hvor man ligger i hængekøjen og lytter til fuglesang fra træernes kroner. Men mange forbinder desværre også haven med hårdt arbejde og ubegribelige mængder af skvalderkål og mælkebøtter.
Men i virkeligheden behøver en have ikke tage så meget tid og energi, hvis man mest bare er til slappe af i den. Lad der være buske, træer og plæne og gem så tankerne om køkkenhave og blomster til der er tid og lyst. Lad ukrudt være, og læg istedet mærke til at mælkebøtter i grunden er ret flotte.
Haven behøver slet ikke at være så velfriseret. Ude på landet er haverne ofte store, og der er ingen naboer til at pege fingre af hverken rod, store træer eller ukrudt. Her kan store dele af haven bare være naturgrund eller plæne.
Du kan også vælge at se haven som dit eget private fitnesscenter. Der er et utal af muligheder for at få sved på panden… Kom igang med at grave trampolinen ned, fæld de halvdøde træer og hug dem til brænde. Slå græsplænen med den gamle håndskubber og kom ned på alle fire og læg løg og frø. DET er fitness – helt gratis og uden pumpede, stønnende, svedende og stinkende fremmede mennesker.
Jeg hørte engang en dansk have-kender undre sig over det danske ord ‘havearbejde’. På engelsk hedder det nemlig ‘gardening’. Altså forekommer hverken ‘work’ eller ‘job’ i ordet. Måske er det kun danskerne, der forbinder haven med arbejde. Og så har de englændere også et andet skønt udtryk for, hvad vinteren kan gå med; ‘Indoor gardening’ (læsning om- og planlægning af haven)
Jeg troede aldrig selv, at jeg skulle blive have-entusiast. Jeg anede ikke, at en have kunne nydes på andre måder end liggende på en drømmeseng eller siddende på terrassen. Allerhelst ville jeg egentlig bare blive i en lejlighed med altan i byen. Men haven har her i mine 30’ere vist sig, at give mig mange glade stunder. Først fandt jeg ud af, at der var noget ganske magisk i at putte et frø i jorden, se det vokse og udvikle sig, for til sidst at blive til mad. Sidenhen gjorde havens lyde og dufte indtryk. Jeg kunne blive ved…..
Jeg oplevede også hurtigt, at mit humør steg, når jeg gravede og regerede i jord og planter. Lys og luft gjorde også godt.
At have egen stor have i udkantsdanmark har også betydet, at det er slut med at sidde på Københavns mange legepladser og fryse. Nu kan den store dreng bare skubbes alene ud af egen dør.
At få sig en stor have kan kun anbefales.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *